Что нужно знать о КАСКО?

author's photo

Ведмеденко Мария

1325

Кожен водій, який тільки придбав машину, або вже давно їздить, замислювався про оформлення КАСКО. На вагах завжди стоїть повна безпека для машини або висока вартість поліса. Щоб розібратися чи дійсно має сенс оформити КАСКО чи ні, потрібно зрозуміти що це таке і які переваги отримує водій.


КАСКО — це страхування саме автомобіля, яке в разі заподіювання шкоди компенсує автовласникові витрати. ОСЦПВ страхує тільки цивільно-правову відповідальність водія. На відміну від автоцивілки КАСКО не є обов’язковим страховим полісом. Але оформлення КАСКО не скасовує того, що водій повинен мати ще й ОСЦПВ.


Чи обов’язкова автоцивілка, якщо є КАСКО?
Відповідь однозначна, так. Автоцивілка — це обов’язковий поліс для всіх автовласників. КАСКО — це доповнення до поліса ОСЦПВ, яке водій оформляє за власною ініціативою.


Що покриває КАСКО?


КАСКО покриває ризики ДТП, ризики пошкодження авто внаслідок протиправних дій третіх осіб, стихійних лих, пожежі та подій, внаслідок яких транспортний засіб може отримати пошкодження. Також покриття здійснюється при викраденні та при пошкодженні автомобіля внаслідок невмілої їзди самого водія.


Існує два види КАСКО: повне і неповне. Повне КАСКО покриває всі ризики (збитки та викрадення). Водій може не турбуватися про фінансову безпеку, адже страхова компанія виплатить компенсацію при всіх страхових випадках.


Приблизний перелік ризиків, які пропонують всі страхові компанії:


  • викрадення автомобіля
  • збиток автомобілю при спробі його викрадення;
  • збиток через ДТП аж до повної загибелі автомобіля;
  • пошкодження або втрата окремих частин автомобіля;
  • дії третіх осіб
  • пошкодження в результаті навмисного підпалу третьою особою або самозаймання;
  • попадання на автомобіль предметів (каменів, граду, гілок і т.д.)
  • ушкодження внаслідок різних стихійних лих;
  • форс мажори

Часткове КАСКО або неповне виплачує компенсацію тільки від одного виду ризиків: або викрадення або збиток. Точний перелік страхових випадків варто уточнювати з визначеною страховою компанією, які прописані в договорі.



Як можна заощадити на КАСКО?


Франшиза — один з пунктів, який може знизити вартість КАСКО. Франшизою називається сума, яку не відшкодовує страхова компанія. Вона буває умовна і безумовна. При умовній франшизі, якщо збиток не перевищує її розмір, то страхова нічого не виплачує. Якщо ж збиток більше франшизи, страхова виплачує збитки в повному обсязі.


Багато автовласників спеціально обирають КАСКО з франшизою, щоб застрахувати автомобіль для критичних випадків. Якщо машина подряпати — власник сам виправить цей дефект, але якщо авто потрапить в серйозне ДТП, тоді відповідальність буде лягати на страхову компанію.


Скільки коштує КАСКО?


Певного тарифу на всі автомобілі не існує, тому що вартість залежить від багатьох параметрів. Наприклад, від марки й моделі, року випуску, наявність пристрою проти викрадення, міста реєстрації автомобіля, віку автовласника і стажу водіння та інших деталей.


Прорахувати вартість можна за допомогою спеціального онлайн-калькулятора, який врахує всі індивідуальні параметри та запропонує варіанти від кращих страхових компаній. Для розрахунку просто введіть державний номер автомобіля і вивчіть всі пропозиції.



У висновку, рекомендуємо оформити повне КАСКО, якщо Ви початківець-водій, оформили автомобіль в кредит, або часто використовуєте автомобіль. Неповне КАСКО за ризиком «Збиток» підійде, якщо Ви часто їздите на машині та зберігаєте її на стоянці. А неповне КАСКО за ризиком «Викрадення» краще обирати, якщо рідко використовуєте машину, але марку таких авто часто викрадають.


1325

Понравилась статья? Поделитесь с друзьями

Последние публикации

Все в одном!

Установи приложение POLIS.UA и получи все финансовые услуги в своем смартфоне!

iphone
iphone