Алгоритм дій: невідкладна допомога при кровотечі та втраті свідомості

author's photo

Ведмеденко Марія

4233

Війна в Україні багато чого змінила у житті українців. На жаль, знати як надати першу медичну допомогу стало необхідністю майже для кожної свідомої людини. Розкажемо сьогодні як надати допомогу у разі втрати людини свідомості та при рясній кровотечі. І сподіваємося, що ці знання вам не знадобляться.


Частіше за всього запам’ятовуються саме алгоритми дій. Тому, щоб швидко зорієнтуватися у ситуації та розуміти як діяти, треба знати чіткі кроки.


Алгоритм надання допомоги при кровотечі


  1. Переконайтесь, що вам і потерпілому нічого не загрожує.
  2. Оцініть свідомість та проведіть огляд постраждалого. Запитайте у потерпілого “Ви мене чуєте?”. Якщо він у свідомості та відповідає вам, то попросіть дозвіл оглянути його.
  3. Обов’язково викличте швидку одразу. Поки швидка буде їхати, ви встигнете допомогти зупинити кровотечу.
  4. Якщо при огляді ви бачите кров, то оцініть її колір та швидкість витікання.
    • Якщо ви бачите темну кров, що швидко витікає, АЛЕ немає пульсації та витоку фонтаном — це венозна кровотеча. Треба накласти марлеву серветку та зробити компресійну пов’язку (щоб рана була щільно притиснена). Можна використати чисті сухі серветки, за відсутності вати та марлі. Якщо нічого немає під рукою, тоді накладіть жгут нижче рани.
    • Якщо ви бачите яскраво-червону кров, яка витікає пульсуючим струмом, майже “б’є фонтаном”, тоді — це артеріальна кровотеча. Необхідно підняти кінцівку та накласти жгут вище місця пошкодження. Після цього, накладіть марлеву серветку та закрийте рану. У разі, якщо немає чим накласти жгута (ремінь, турнікет), то притисніть пальцем артерію. Потурбуйтесь про власну безпеку, і при можливості, використовуйте рукавички.
  5. Обов’язково запишіть час накладання жгута.


Алгоритм надання допомоги при втраті свідомості людини


  1. Знову, переконуємося у власній безпеці та безпеці потерпілого.
  2. Перевіряємо свідомість людини. Запитуємо “Ви мене чуєте?”. Потрясіть його.
  3. Якщо людина не відповідає, то покличте на допомогу прохожих. Дайте завдання знайти дефібрилятор та викликати швидку.
  4. Відновіть прохідність дихальних шляхів. Потерпілий повинен лежати на спині, запрокиньте його голову, огляньте ротову порожнину та висуньте нижню щелепу уперед. Ці дії можливі, якщо немає травм хребта!
  5. Оцініть дихання. Спостерігайте за рухами грудної клітини та прислухайтеся чи є шуми вдиху та видиху. Одночасно перевірте пульсацію на сонній артерії протягом 10 секунд. За 10 секунд повинно бути 2-3 вдихи.
  6. Якщо дихання немає, то переходимо до серцево-легеневої реанімації:
    • Починайте з непрямого масажу серця. Необхідно натискати на середню частину грудини, щоб глибина натиску була десь 5-6 см. За хвилину необхідно зробити 30 натискань.
    • Штучне дихання. American Heart Association наголошує, що штучне дихання повинно проводитися за допомогою мішка для дихання. Британській Resuscitation Council також наголошує на необхідності підготовки для проведення штучного дихання. Якщо ви впевнені у своїй інфекційній безпеці, або хоча б є маска, то ви можете перейти до самостійного проведення штучного дихання. Звільніть дихальні шляхи, закрийте ніс постраждалому та зробіть 2 вдихи з тривалістю десь 1 секунда і 2 секунди — пауза на видих. Важливо уникати пауз між компресіями та диханням, тому треба все робити швидко.

  1. Якщо людина, яка допомагає, змогла знайти дефібрилятор, то наклейте електроди та увімкніть його. Подальші інструкції будуть надані апаратом.


Якщо людина дихає та має нормальне серцебиття, то проводити серцево-легеневу реанімацію не потрібно. Забезпечте горизонтальне положення тіла та підніміть ноги. Не треба лізти до рота та намагатися зафіксувати язик сторонніми предметами!


Лайфхак, як же зрозуміти з якою частотою треба робити компресії


Серед лікарів, ще зі студентських часів, відома пісня Bee Gees – Stayin’ Alive. Якщо ви послухаєте її, то почуєте ритм з частотою 103. Це допомагає налаштуватися на правильний ритм та ефективно провести реанімацію.


Скільки треба проводити СЛР?


Є основні пункти, які, згідно з рекомендаціями, дозволяють припинити серцево-легеневу реанімацію:


  • ви виснажені та вас ніхто не може замінити;
  • якщо приїхала швидка допомога та вони сказали зупинитися;
  • потерпілий почав приходити до тями (розплющив очі, з’явилось дихання, він почав рухатися). Якщо ви сумніваєтесь у його стані, то продовжуйте проводити СЛР;
  • якщо місце стало небезпечним.

Взагалі, брати участь у СЛР повинні мінімум 2 особи. Змінювати один одного рекомендовано кожні 2 хвилини. Серцева-легенева реанімація — це дуже виснажувальний процес, і втома настає майже одразу. Щоб ефективно проводити непрямий масаж серця, необхідно прикладати багато зусиль, тому чим більше буде помічників — тим краще.


Також, рекомендуємо звернути увагу на страхування життя та здоров’я. Це страхування покриває ризики 173 захворювань, в тому числі й COVID-19.


4233

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone