Про мікрофінансові організації (МФО)

author's photo

Олена Бардюк

2240

Що таке МФО?

Як часто трапляються ситуації, коли зарплата ще не скоро, а гроші потрібні терміново? В такому випадку на допомогу приходять мікрофінансові організації (МФО) – небанківські установи, що видають мікрокредити на короткий термін під високий відсоток.


Як часто ми бачимо реклами і чуємо слогани «Миттєвий кредит», «Гроші до зарплати», «Швидкі гроші», «Краща позика» тощо? Таких пропозицій дуже багато на ринку, так само як і організацій, що надають відповідні послуги.


Зазвичай подібні пропозиції не викликають достатньо довіри, як, наприклад, банки. Розберімося, в чому основні відмінності між МФО і банками, а також розглянемо всі плюси та мінуси подібних організацій.


Що обрати – МФО чи банк?

У той час як банківська справа регулюється законом України «Про банки і банківську діяльність» для МФО немає окремого закону, тому їх робота ґрунтується на нормативно-правових актах (наприклад, що стосуються захисту прав споживачів) і на загальному законі «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг». Організації, що працюють онлайн, регулюються Законом України «Про електронну комерцію».


Звертаючись за кредитом в банк, як правило, за великою сумою, клієнту необхідно надати в обов’язковому порядку, крім документів, що засвідчують особу, підтвердження платоспроможності (наприклад, довідку про доходи, документи, що підтверджують володіння майном тощо). Банки завжди ретельно перевіряють своїх позичальників та їх поручителів, вивчають кредитну історію, наявність правопорушень тощо. При оформленні кредиту позичальникові необхідно з’явитися у відділення банку в певний час та підписати договір.


Водночас мікрофінансові організації не вимагають ніяких додаткових документів, крім паспорта громадянина та ідентифікаційного номера, а також цілком лояльні до ненадійних клієнтів з поганою кредитною історією. Така позика запросто видається студентам, пенсіонерам, безробітним і неофіційно працевлаштованим особам, яким в банках часто відмовляють у видачі кредитів. Оформлення позики відбувається буквально за лічені хвилини. У МФО, які працюють онлайн, можна оформити кредит практично цілодобово в автоматичному режимі, не виходячи з дому і без прив’язки до графіка роботи відділення.


Переваги та недоліки МФО

Таким чином, серед плюсів МФО можна визначити наступні:


  • Простота отримання кредиту (заповнення анкети і спрощена перевірка);
  • Мінімальний термін оформлення кредиту (10-30 хвилин);
  • Лояльність до клієнтів і їх платоспроможності;
  • Мобільність відділень і можливість оформлення онлайн;
  • Можливість отримання кредиту на карту будь-якого банку.

Однак є й мінуси:


  • Позика видається на короткий термін – до 30 днів (рідко – до 45 днів);
  • Високий відсоток, який нараховується щодня, – від 1,3% до 2% в день.
  • Невелика сума позики (до 15-20 тис. грн для постійних клієнтів і до 5-10 тис. грн для новачків).
  • Великі штрафи при несвоєчасному погашенні кредиту.

Користь позики в МФО

В яких випадках мікропозика може бути корисною?


  1. Терміново потрібні гроші на кілька днів (до зарплати) і клієнт впевнений в тому, що через вказаний термін зможе повернути гроші.
  2. Погашення іншого кредиту.
  3. Поліпшення кредитної історії.

Будьте пильні та уважно вивчайте всі умови угоди. Пам’ятайте, поінформований – означає, озброєний!


Хочете отримати кредит онлайн на карту? Тоді, Вам на Polis.ua.


2240

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone