Туризм у 2021: де і як відпочити

author's photo

Ведмеденко Марія

1280

Пандемія залишила яскравий відбиток на туристичній галузі у всіх країнах. Подорожувати як раніше вже не можна. Уявити можливість вільних польотів без ПЛР-тестів і масочного режиму неможливо. Чого слід очікувати у 2021 році? Чи зможемо ми повернутися у звичний спосіб життя? І які тенденції з’явилися?


Туристична криза вплинула на і на економіку багатьох країн. Не так давно МВФ опублікувало статистику про зовнішній туризм за 2020 рік. У звіті видно, що Греція, Португалія, Марокко, Таїланд і Коста-Ріка зазнали збитків понад 3% від ВВП. Глобальний дохід в туристичній галузі 2020 року склав 447,4 млрд доларів. Це на 34,7% менше, ніж у 2019 році.


Як змінилися подорожі в період пандемії?

Змінилося загальне сприйняття туризму в очах українців. Поява безвізового режиму для мілленіалів стала відправною точкою в поліпшенні якості життя. Туризм ніколи ще не досягав свого піку, як у 2019 році. Навіть були випадки, що в Парижі та Амстердамі обмежували доступ до деяких об’єктах через високу відвідуваність.


  • Популярність внутрішнього туризму

Українці стали більше подорожувати по Україні. У період коронавірусу кращим виходом стало звернути увагу на внутрішні маршрути. Взимку користуються популярністю Західна Україна, лижні курорти та великі міста — Львів, Харків, Київ. А влітку вся курортна активність була сконцентрована на узбережжі Азовського моря і в Одесі.


  • Переважання спонтанних поїздок над запланованими

Неможливо заздалегідь спланувати місце для відпочинку, адже карантин регулярно посилюють, закривають кордони та вводять локдаун. Навіть туристичні компанії йдуть назустріч клієнтам. Якщо раніше вимагали вносити передоплату за два тижні до вильоту, то зараз деякі туристичні агентства скоротили термін до декількох днів. Це не позбавляє повністю від ризику, але скорочує ймовірність закриття кордонів протягом трьох днів.


  • Скорочення прямих перельотів

Рейси регулярно скасовують, переносять, контролюють здачу ПЛР-тестів і змінюють правила вильоту. Тому досвідчені мандрівники самостійно підбирають рейси.


  • Диджиталізація відпочинку

Раніше можна було допустити поганий інтернет в готелі або незручне розташування розеток або меблів, то зараз це може повністю зіпсувати відпочинок або змусити скасувати бронь. Карантин перевів багатьох на віддалену роботу, а дітей — на дистанційне навчання. Необов’язково чекати відпустки, адже працювати можна і на відпочинку.


Куди можна відправитися відпочивати в лютому?

Всю важливу інформацію, щодо режиму в’їзду в інші країни для українців, Міністерство охорони здоров’я вносить в інтерактивну карту. Туристам, які найближчим часом відправляються за кордон, пропонують зареєструватися в ДРУГ. Система створена, для того, щоб попереджати, а при необхідності, знаходити та допомагати українцям при настанні надзвичайних подій закордоном — природних катаклізмів, військових конфліктів


У «зеленій» зоні на 23 січня знаходяться Туреччина, Єгипет, Болгарія, Греція, Ісландія, Індонезія, Мексика, Домініканська Республіка, Мальдіви, Багамські острови та інші.


Кількість країн в «червоній зоні» – 68, а на початку січня було 78.


Після відвідин «червоної зони» громадяни України повинні самоізолюватись або зробити тест на COVID-19. Правила в’їзду для українців в усі країни можна перевірити на мапі МЗС.


Туристична страховка — обов’язкова умова для поїздки за кордон, яка забезпечує захист життя і здоров’я. Порівняти ціни та оформити турстраховки можна на Polis.ua. Онлайн-калькулятор підбирає індивідуальні пропозиції за найкращою ціною від страхових компаній.



1280

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone