У яких випадках МТСБУ, а не страхова компанія, компенсує збитки

author's photo

Ведмеденко Марія

2820

Зустрічаються випадки, коли виплачує шкоди не страхова компанія винуватця і не він сам, а Моторно-транспортне бюро України. Навіть найсумлінніший водій, який уважно стежить за терміном дії поліса ОСЦПВ і регулярно його оновлює, може потрапити в ДТП. Далі, вже вимагати компенсацію у МТСБУ. Розберемо, коли автовласникові потрібно звертатися в МТСБУ:


2. У винуватця дорожньо-транспортної пригоди немає страхового поліса ОСЦПВ

Це найпоширеніша причина для погашення відшкодування МТСБУ — за перше півріччя 2020 року МТСБУ виплатило 65% від загальної суми. Для отримання страхової виплати потерпілому необхідно звернутися в Моторно-транспортне бюро України. Своєю чергою, МТСБУ компенсує збитки з гарантійного фонду. Подальші розгляди відбуваються вже між МТСБУ та винуватцем аварії — пред’являється регресний позов до суду.


Основним завданням цієї схеми є відсутність необхідності постраждалій стороні брати участь в судовому процесі. Потерпілий гарантовано отримує виплату, незалежно від бажання і фінансового становища винуватця. За перше півріччя 2020 року МТСБУ виплатило понад 68 млн грн за цим страховим випадком.


3. Винуватець аварії має пільгу, яка передбачає відсутність автоцивілки

Наприклад, він інвалід першої групи або учасник бойових дій. Це державна пільга, тому позови не пред’являється. Пільговику необхідно надати копію документа, який підтверджують його статус. За перше півріччя МТСБУ сплатило понад 18% від загальної суми.


4. Порушник, винний в ДТП, втік з місця порушення або заволодів автомобілем незаконно, наприклад, викрав його.

Зазвичай таких виплат не багато – не більше 10 на рік.


5. Страхова компанія винуватця аварії визнана банкрутом або ліквідована в установленому порядку

6. Страхова компанія страхувальника, винного в ДТП, припинила свою роботу і не виконала зобов’язань перед постраждалими, але ще не визнана банкрутом

Що робити, якщо страхова компанія більше не входить до складу МТСБУ?

Отримати компенсацію від страхової компанії, яка припинила членство в МТСБУ набагато складніше, адже Моторно-транспортне бюро України більше не має важелів тиску на СК. Юридично, навіть якщо страхова організація перестала бути членом МТСБУ, вона зобов’язана виконувати умови чинних договорів ОСЦПВ. Хоча більше не має права укладати нові договори на автоцивілку.


Якщо ви спостерігаєте порушення прав з боку страхової компанії стосовно вашого чинного договору, тоді рекомендуємо звернутися в суд. Закон України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” передбачає виплату з фонду захисту потерпілих МТСБУ.


Коли виплачує компенсацію страхова компанія?

Виплату у свого страховика можна отримати за системою прямого врегулювання. Важлива умова — в ДТП брало участь не більше двох автомобілів без постраждалих. Читайте докладніше навіщо потрібно пряме врегулювання в автоцивілці.


Для отримання виплат по ОСЦПВ потрібно:


  • Якщо складався Європротокол, то потрібно звернутися в страхову компанію протягом трьох днів з моменту ДТП. У разі, якщо умови Європротоколу порушені, то повідомити страховика слід одночасно з викликом поліції, щоб СК відправили на місце події експерта.
  • Надати необхідні документи (паспорт і ІПН, протокол про фіксацію ДТП, водійські права, свідоцтво про реєстрацію ДТП, заяву про компенсацію збитків, при можливій наявності – Європротокол) — перед збором паперів уточніть у менеджера страхової організації.
  • Повідомити СК про розташування транспортного засобу і написати заяву про отримання виплати.

Якщо в аварії брало участь понад два транспортних засоби та були потерпілі, то необхідно звертатися у дві страхові компанії – винуватця і свою. В цьому випадку компенсацію збитку буде виплачувати страхова компанія винуватця аварії.


Оформлення ОСЦПВ — обов’язкова процедура для кожного свідомого водія. Важливо стежити за строками оновлення ОСЦПВ, щоб не пропустити момент переоформлення страховки. Оформити автоцивілку найкраще на спеціальному сервісі-агрегаторі, який підбере страховий поліс за вигідною ціною.


2820

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone