Як обрати надійну страхову компанію?

author's photo

Ведмеденко Марія

2045

Часто доводиться стикатися з ситуацією, коли знайшов страховий поліс з широкими базовими опціями за низькою ціною, і сумніваєшся в порядності страхової компанії. Історії про те, як страховка виявлялася недійсною або страховик затримував виплату по ОСЦПВ, змушують ретельно перевіряти надійність страхової організації. На що варто звернути увагу при виборі поліса, і що вкаже на сумнівність страховки розберемо в цій статті.


Страховий ринок щороку поповнюється компаніями, які згортають свою діяльність, не виконавши свої зобов’язання перед клієнтами. Юридично, неплатоспроможні організації або страхові в стадії ліквідації, повинні здійснювати регулювання за чинними полісами, але не можуть укладати нові договори.


Щоб оцінити, чи зможе страховик надати якісну послугу, рекомендуємо звертати увагу на:


1. Репутація компанії


Перед оформленням поліса обов’язково вивчіть інформацію в інтернеті про компанію. Негативні відгуки, що пишуть ЗМІ, скільки організація працює на ринку, які послуги надає. Звертайте увагу на самопрезентацію компанії: зовнішній вигляд сайту, робота підтримки, що про себе пише СК, актуальність новин, соціальні мережі. Організація, яка цінує довіру клієнтів до себе, буде надавати якість послуг навіть на моменті знайомства з сайтом.


Важливу роль відіграє відкритість організації: хто власник, які умови, ціни і фінансові показники. Завдання страхової компанії переконати клієнта в своїй порядності і чесності.


2. Рейтинг страхової компанії в МТСБУ і InsuranceTop


Кожен квартал журнал InsuranceTop проводить фінансові підрахунки та складає рейтинг на основі страхових виплат і премій. Компанії з поганими показниками не потрапляють в цей список, або відзначаються неплатоспроможними.


Важливо звернути увагу, що рейтинги складаються за принципом страхового продукту. Якісь компанії сильні в страхуванні здоров’я і життя, а якісь в захисті автомобілів (автоцивілка, КАСКО). Існують компанії, які спеціалізуються у всіх напрямках і мають чималі успіхи.


Polis.ua зазначає рейтинг кожної компанії біля страхових пропозицій. Ми беремо дані з відкритих джерел і вибираємо для співпраці тільки перевірених страховиків.



3. Фінансові показники


На допомогу тут також приходить рейтинг InsuranceTop. Топ-страховиків складається на основі валових виплат та суми страхових платежів. Рівень виплат свідчить про співвідношення коштів, які страхова виплатила і заробила від продажу своїх послуг. Слід звернути увагу на компанії, у яких рівень виплат найвищий. Спостерігайте показники в динаміці. Гарна ознака, якщо разом зі страховими преміями ростуть і резерви. Сумнів має викликати різке зниження обсягів резервів.


4. Портфель страхової компанії


Йдеться про страхові програми, які пропонує компанія. Чим їх більше — тим краще. У разі збитків одного напрямку, компанія зможе фінансово вистояти шляхом іншого.


5. Рівень сервісу


Сервіс грає ключову роль у вирішенні клієнта оформити продукт. Конкуренція величезна, а умови та вартість приблизно однакові, тому хороша комунікація може стати величезною перевагою компанії. Менеджери страхової компанії повинні звертатися ввічливо, містко і лаконічно відповідати на питання. Наявність якісного асистансу, швидкість і терміни врегулювання збитків, озвучування всіх умов – основа якісного сервісу.


6. Співпраця компанії зі страховим агрегатором


Сервіси агрегатори проводять аналіз надійності СК замість вас і вибирають тільки популярні організації. Наявність страхової в списку компаній, з якими співпрацює Polis.ua – гарантія фінансового захисту. Біля кожної страхової пропозиції знаходиться рейтинг МТСБУ. Скоро на сайті з’явиться повний аналіз платоспроможності компаній і рейтинг з декількох джерел —МТСБУ, Forinsurer, рейтинг клієнтів і рівень валових виплат.


Що повинно насторожити при оформленні страховки?

  • Низька вартість. Компанії, яким потрібні оборотні кошти можуть продавати страхові поліси з великою знижкою. Розрахунку на виплату коштів при виникненні страхового випадку у них немає.
  • Порушення при оформленні поліса. Тривожним дзвіночком може бути вибір помилкового місця реєстрації автомобіля (дешевшої зони) або пропозицію оформити страхування для автобусів на цілий рік, коли дозволяється максимум на пів року. При покупці паперового поліса можлива фальсифікація бланків.
  • Нав’язування страховки. Часто банки або МФО можуть наполягати на оформленні поліса. Це не вважається шахрайством, але банківські менеджери можуть вводити в оману. Наприклад, фінансова структура співпрацює зі страховою компанією і стверджує, що оформити кредит неможливо без оформлення страхування. Найчастіше це маніпуляція. Так, ви купуєте справжню страховку, де страхова компанія виплачує компенсацію за умовами договору. Але хіба надійна і порядна СК стане нав’язувати свої продукти?
  • Сайт-клон відомої СК. Шахраї можуть створювати сайти-дублікати або схожі сторінки, щоб продавати фальшиві страховки. Звертайте увагу на адресу сайту – домен може відрізнятися лише парою символів.

Щоб вибрати гарну страхову компанію, рекомендуємо скористатися сервісом Polis.ua і бути впевненим в повній фінансової безпеки. Наші фахівці у сфері фінансів і страхування регулярно перевіряють кожну СК. Онлайн калькулятор дозволить за пару кліків розрахувати вартість поліса, безпечно і швидко оформити страховку.



2045

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone