Державна програма єОселя: для кого 3% та 7% і як отримати житло

author's photo

Ведмеденко Марія

3650

З 1 серпня в Україні стартував новий етап державної програми єОселя. Він розширює можливості отримання доступного іпотечного кредиту для більшої кількості громадян. Заходи, спрямовані на полегшення доступу до житла, стали можливістю для ветеранів війни, учасників бойових дій та тих, хто стикається з проблемами у мешканні. У цій статті коротко та зрозуміло пояснимо що з себе представляє ця програма.


Що таке єОселя?


Це державний проєкт кредитування, ініціатором якого став Президент України. Максимально вигідні умови — пільгова ставка 3% на весь період кредитування.


Програма єОселя, запущена у жовтні 2022 року, долучила до себе декілька банків-партнерів, таких як Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Глобус банк та Sky Bank. Реалізацію програми координує Міністерство економіки України, Міністерство цифрової трансформації та ПрАТ “Укрфінжитло”.


Для кого діє єОселя?


Вигідні умови під 3% для:


  • військових за контрактом;
  • медичних працівників;
  • викладачів закладів освіти;
  • науковців.

Яке житло можна придбати?


Основні критерії:


  • Розрахунок 52,5 м² на 1 особу + 21 м² на кожного наступного члена сімї додатково (ваш чоловік/дружина та неповнолітні діти, що проживають з вами);
  • Житло в обласних центрах має бути нове або здане в експлуатацію не більше ніж 10 років тому;
  • Квартира має бути в багатоквартирному житловому будинку (крім державної чи комунальної форм власності) або майнові права на квартиру, що будується;
  • Житло має бути в Україні;

Зміни у новому етапі програми єОселя


Однією з ключових новинок нового етапу програми є можливість подати заявку на отримання іпотечного кредиту під 7% для громадян, які відповідають певним критеріям. Серед них:


  • Ветерани війни та їхні сімї.
  • Учасники бойових дій. Особи, які безпосередньо брали участь у бойових операціях на території України.
  • Особи з інвалідністю внаслідок війни. Вони мають право на пільгову участь у програмі.
  • Сімї загиблих (померлих) ветеранів війни та Захисників України. Програма створює можливість для них покращити умови проживання.
  • Інші громадяни, які не мають житла. Ця категорія охоплює осіб, які не мають власної житлової нерухомості або мають її обмежену площу менше ніж 52,5 кв. м для сім’ї з однієї особи.

Зміни в програмі також передбачають можливість придбання житла, яке будується, від атестованих забудовників, які акредитовані банками-учасниками програми. Це сприятиме захисту прав позичальників єОселя та підвищенню довіри до процесу будівництва.


Додатково до зазначених категорій, в програмі також відбулися зміни стосовно військовослужбовців та силовиків. Тепер до права на іпотеку під 3% річних додали детективів і старших детективів Національного антикорупційного бюро, осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, детективів та осіб начальницького складу Бюро економічної безпеки.


Зазначені зміни стосуються також територій, на які розповсюджується програма. Новий етап програми єОселя включає Харківську, Запорізьку та Херсонську області, які не перебувають в окупації та на яких не відбуваються активні бойові дії.


Більш детальні умови можна почитати на офіційному сайті Дії.


Програма єОселя вже залишила слід у житті багатьох українців. Новий етап програми єОселя – це крок до покращення якості життя багатьох українців та забезпечення їм комфортних умов проживання.


    3650

    Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

    Останні публікації

    Все в одному!

    Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

    iphone
    iphone