Сертифікат екологічності авто: навіщо потрібен і як оформити

author's photo

Олена Бардюк

4116

З 1 жовтня українські власники пасажирських автівок не зможуть перетнути кордон без сертифіката екологічності своїх транспортних засобів, якщо вони планують подавати заявки на перетин кордону “18-60”. Ця нова вимога вплине на всіх водіїв, які не мають класу екологічності “ЄВРО” або мають клас “ЄВРО-1” в їх транспортних документах. Тепер мінімальний клас екологічності авто повинен бути “ЄВРО-2”.


Укртрансбезпека продовжує термін до 30 вересня, до якого можна внести зміни щодо класу екологічності (ЄВРО) у пасажирських автобусах, де відсутній запис про цей клас або вказаний клас екологічності ЄВРО-1.


Сертифікат екологічності необхідний для таких видів транспорту:


  • автобуси;
  • мікроавтобуси;
  • індивідуальні автомобілі.

Чому цей клас екологічності став настільки важливим?


Статус екологічності є необхідним, щоб отримати ліцензію, яка дозволяє перетнути кордон. Раніше цей перелік вимог для отримання ліцензії був закріплений у статті 11 Закону про ліцензування видів господарської діяльності, але тепер його розширили в пункті 2 розділу 7 Ліцензійних умов. Отже, тепер власникам автомобілів потрібно додатково представляти інші підтвердні документи разом із класом екологічності.


Ці додаткові документи включають інформацію про автомобілі, які є власністю, орендовані, надані в кредит або лізинг, відповідно до форми, яка визначена додатком 3 до ліцензійних умов. Цей документ також вимагає представити інформацію про клас екологічності. Крім того, потрібно надати завірені копії свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів та тимчасових реєстраційних талонів.


Якщо свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу вже містить інформацію про клас екологічності, то немає потреби в додатковому сертифікаті. Проте, якщо документи, що підтверджують клас “ЄВРО”, застарілі, то вони вважаються недійсними.


Навіщо потрібен сертифікат?


Це документ, який підтверджує, що транспортний засіб відповідає технічним вимогам і національним стандартам. Він також вказує на рівень екологічних норм, які дотримуються цим транспортним засобом відповідно до законодавства України. Інформація про рівень екологічних норм також має бути включена до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.


Як отримати сертифікат відповідності автомобіля?


Процедура сертифікації автомобілів включає подачу заяви в компетентний орган, який проводить ідентифікацію транспортного засобу. Після цього автомобіль відправляється на обстеження у випробувальну лабораторію, яка надає протокол з результатами огляду. На підставі цього протоколу та документів видається сертифікат відповідності.


Крім того, обов’язковий документ для виїзду за кордон на авто — це Зелена картка. Швидко та зручно можна оформити на polis.ua.


4116

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone