Що робити, якщо страхову компанію позбавили ліцензії?

author's photo

Ведмеденко Марія

3030

Водії, коли купують страховий поліс, турбуються про порядність і надійність компаній не спроста. Страхові компанії, за своїм функціонування нагадують банки, які також можуть розоритися, а вкладники – залишитися без засобів. При настанні страхового випадку, організація може затримувати виплату, або зовсім відмовитися.


20 квітня НБУ прийняло рішення призупинити дії всіх ліцензій страхових компаній ТДВ “СК” Ю.Ес.Ай. “, ПрАТ СГ” Ю.БІ.АЙ.-КООП “, ТДВ” Міжнародна страхова компанія “, ПрАТ” СК “ГЛОБАЛ ГАРАНТ”. Це пов’язано з невиконанням нормативу платоспроможності та тим, що їх резерви не розміщуються в повному обсязі в певних категоріях прийнятних активів. До 3 червня 2021 року страховики повинні усунути проблеми й надати звіт Національного банку про ліквідацію порушень з документальним підтвердженням. Що робити клієнтам вищевказаних 4-х страхових компаній і чи варто турбуватися?


  1. Що таке ануляція ліцензії та призупинення ліцензії: в чому різниця?
  2. Що робити, якщо припинена ліцензія страхової компанії?
  3. Що робити, якщо анульовано ліцензію страхової компанії?

Що таке анулювання ліцензії та призупинення ліцензії: в чому різниця?

Анулювання ліцензії – заборона на страхову діяльність, без можливості відновити ліцензію до моменту отримання нової. Таким чином СК позбавляється можливості укладати нові договори, і вносити правки у старі договори. Але при цьому страхова компанія зобов’язана виконувати зобов’язання за вже укладеними договорами. Виплати за страховими випадками повинні проводитися в повному обсязі.


Щоб страхову компанію анулювали повинні бути певні підстави:


  • заява самої страхової компанії про анулювання
  • невиконання страховиком ліцензійних умов
  • скасування державної реєстрації страховика
  • недостовірні дані в документах, які подаються для отримання ліцензії
  • відсутність страхової діяльності протягом року після отримання ліцензії
  • застосування заходів впливу Держфінпослуг за порушення

Страхова компанія, якій анулювали ліцензію, має право в будь-який час подати документи на отримання нового документа для ведення страхової діяльності. В такому випадку, клієнти переукладають страхові договори.


Призупинення дії ліцензії – тимчасова заборона на здійснення страхової діяльності. Якщо страхова компанія усуває порушення, то дія ліцензії може бути відновлено. Фактично, організація також не має право укладати нові страховки та вносити зміни в договори. Але якщо виправити порушення, які перешкоджають веденню діяльності, то чинна ліцензія стає активною. При анулюванні ліцензії, СК повинна буде отримувати нову ліцензію.


Про ліквідацію страхової компанії найчастіше можна говорити лише тоді, коли страхова діяльність здійснювалася по одному виду страхування (наприклад, страхування життя). Тоді анулювання навіть однієї ліцензії тягне за собою ліквідацію організації.


Що робити, якщо припинена ліцензія страхової компанії?

Турбуватися в такому випадку не варто – страховик законодавчо зобов’язаний проводити страхові виплати за раніше укладеними договорами. Якщо ви оформили страховий поліс у компаній “Ю.ЕС.АЙ”, “Ю.БІ.АЙ.-КООП”, “Міжнародна страхова компанія”, ГЛОБАЛ ГАРАНТ, то рекомендуємо стежити за діяльністю компанії. Вживати заходів потрібно, тільки якщо компанія не зможе відновити дію ліцензії тривалий час, або страховик має безліч порушень, що ускладнить процес.


Що робити, якщо анульовано ліцензію страхової компанії

Як і в разі призупинення дії ліцензії страхової компанії, ви можете не хвилюватися, адже страховик все ще повинен компенсувати збитки при настанні страхового випадку. Страхова компанія отримує ліцензію окремо за кожним страховим продуктам (ОСЦПВ, здоров’я, майно) – втрачену ліцензію можна повернути. Тому позбавлення ліцензії не означає ліквідацію компанії.


Варто турбуватися, коли страховик довгий час не збирається ініціювати відновлення ліцензії, або СК займається одним напрямком страхування і не планує повертати ліцензію.


В цьому випадку ви маєте повне право вимагати розірвати договір у зв’язку зі змінами обставин, з вказівками наслідків розірвання щодо повернення вам страхових премій. Якщо ж страхова компанія відмовиться розривати договір, то ви можете звернутися до даних вимог до суду.


Щоб уникнути проблем з ліквідацією страхових компаній і виплатою компенсації, рекомендуємо вибирати тільки надійних страховиків, звертати увагу на рейтинг. Читайте докладніше про рейтинг страхових компаній в різних сегментах в статті “Новий рейтинг страхових компаній по здоров’ю, ОСЦПВ, КАСКО“.


3030

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone