Відкриті VIN-коди: як уникнути неприємностей при покупці авто

author's photo

Ведмеденко Марія

2831

Придбання авто на вторинному ринку пов’язано з очевидними ризиками. Далеко не завжди майбутній власник знає про підводні камені, з якими стикаються клієнти при покупці підтриманого транспортного засобу. Як уникнути неприємних сюрпризів і забезпечити «надійний тил» при пошуку б/у автомобіля, завезеного з європейських просторів або купленого з рук?


До недавнього часу люди стикалися з проблемами, намагаючись перевірити інформацію по конкретній машині. Часто буває, що, на перший погляд, продавець виглядає надійною людиною, а запропонованим їм автомобіль – відмінним і, головне, безпроблемним товаром. Як то кажуть, сів і поїхав. Лише через деякий час новий господар натикається на приховані нюанси, на зразок оформлення машини через підставні документи або присутності авто в базі викрадених транспортних засобів.


VIN-код – відбиток пальця для автомобіля

Українське законодавство не стоїть на місці, а постійно удосконалюється. Ситуація з оформленням та обліком автомобілів не є винятком. Яскравий приклад – інтеграція спеціалізованої бази, яка дозволяє миттєво перевірити VIN-код транспортного засобу.
Для довідки:


  • VIN-код автомобіля – це своєрідний відбиток пальця. Унікальний номер машини на 17 цифр, в якому зашифрована інформація про компанію-виробника, технічні характеристики апарату і датою випуску авто.
  • VIN-код є уніфікованим ідентифікатором транспорту. Його використовують державні служби по всьому світу.
  • 17-значний номер виключає можливість застосування підроблених документів, які часто використовують шахраї в злочинних цілях.


У західних країнах потенційні покупці авто давно перевіряють інформацію по VIN-кодах через відкриті бази. З недавніх пір аналогічна можливість з’явилася у громадян України.


Швидка перевірка VIN-коду в Україні

В рамках оперативної диджиталізації державних структур, Міністерство цифрової трансформації з 1 липня оновило Єдиний портал відкритих даних. Тепер при запиті інформації про транспортні засоби, зареєстровані в Україні, користувач отримує повну історію VIN-коду авто. Це критично важливий аспект, що спростив процедуру пошуку і придбання підтриманої машини.


Зараз в базі є понад 800 тисяч транспортних засобів, які зареєстрували з 1 січня 2021 року. Незабаром це число збільшиться в кілька разів, адже Міністерство внутрішніх справ України поповнить каталог VIN-кодів, розширивши облікову інформацію аж до 2013 року.


Перевірка зашифрованого ідентифікатора дозволить:


  • отримати базову інфу з даного автомобілю;
  • перевірити справжність техпаспорта транспортного засобу;
  • визначити точну дату розмитнення авто;
  • з’ясувати, хто володів машиною в попередні роки.

Погодьтеся, свіже оновлення Єдиного вебпорталу відкритих даних істотно розширює можливості потенційного покупця. Сюрпризи пішли в минуле, а перевірка інформації по конкретній машині не вимагає проведення спецоперації з аналізу словесного потоку продавця. Зайшов на сайт, перевірив VIN-код, готово!


Станом на 11 липня 2021 року завантаження даних, що стосуються зареєстрованих в Україні транспортних засобів, відбувається у форматі zip-архіву CSV. Однак відомі Інтернет-сайти, що спеціалізуються на автомобільній тематиці, вже працюють над впровадженням швидкої перевірки VIN-коду у свої пошукові системи. Представники порталів заявили: українські мережеві ресурси почнуть видавати інформацію протягом місяця.


Оновлена ​​база дозволить державним структурам вести точний облік автомобілів і відстежувати останні тенденції на первинному і вторинному ринку транспортних засобів. Для власників авто, своєю чергою, новий спосіб ідентифікації машин значно спростить життя і процедуру покупки.


Хочете дізнатися більше і бути в курсі останніх новин, пов’язаних з урахуванням автомобілів, страховкою і кредитуванням? Переходьте в розділ новини на порталі Polis.ua, і отримуйте актуальну інформацію з питань.


2831

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone