Як закрити ФОП онлайн?

author's photo

Юрій Балабанов

1807

Іноді в житті складаються ситуації так, що задуманий бізнес потрібно призупинити на деякий час або закрити. Можливо є бажання змінити міць ведення бізнесу або підприємець хоче виїхати в іншу країну. У всіх наведених ситуаціях ФОП краще закрити, навіть якщо ви плануєте через деякий час відновити підприємницьку діяльність, тому що при відсутності доходів, податки все одно будуть нараховуватися щомісяця.


Під час карантину деякі ФОП звільнили від оподаткування, але більшість все одно роблять ці платежі.


 Закриття ФОП онлайн

Розв’язати питання про закриття підприємства в Україні можна за кілька хвилин. Така можливість з’явилася завдяки переходу в електронну форму припинення існування ФОП. Закривати його рекомендують в середині місяця. Якщо подати заяву в останніх числах, то розглянути можуть в наступному місяці. Оплатити доведеться і за нього.


Подати заяву можна онлайн. Це спрощує процедуру, скорочує час, і в умовах карантину зменшує кількість контактів з іншим людьми. Скористатися цією послугою можна в будь-який час доби, не виходячи з дому, без паперової тяганини і черг.


Послідовність дій при закритті

  • Насамперед для початку операції по закриттю ФОП є створення електронного підпису. Він прискорює і спрощує процеси документообігу. Цей підпис робить електронний документ юридично-правовими. Цифровий підпис дозволяє переконатися, що документ не підроблений або в нього не були внесені зміни. Також він показує реальний час підписаного документа.
  • Кваліфіковані органи з надання цих послуг можна знайти на сайті czo.gov.ua. Термін дії сертифіката ключа на підпис від 1 до 2 років. Після закінчення терміну підпис можна продовжити.
  • Наступним етапом закриття ФОП є реєстрація в сервісі “Дія”. Заповнюєте онлайн-форму отримання послуги. Підписуєте електронним підписом. Ця заява потрапляє в реєстратуру та одночасно в податкову службу.
  • Статус заяви можна подивитися в кабінеті громадянина. Повідомлення про закриття ФОП буде відправлено електронною поштою.

На що треба звернути увагу

Потрібно знати, що закрити ФОП можна, якщо сплатили всі податки. Навіть за той місяць в якому відбувається закриття. Якщо є у вас ліцензії на продажу, то їх слід анулювати.


Після закриття потрібно перевірити всі банківські рахунки. Якщо є чинні, то їх потрібно закрити. Після припинення підприємницької діяльності особа несе відповідальність за минулі борги. Оплатити можна їх особистим майном чи іншої відповідальністю.


    1807

    Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

    Останні публікації

    Все в одному!

    Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

    iphone
    iphone