Як заощадити на газі 3 грн на кубі?

author's photo

Ведмеденко Марія

1261

З 1 серпня держава надала можливість користувачам побутового газу обирати постачальників. З цього моменту на ринку газу зникла монопольна політика і з’явилася конкуренція. Ціни на газ у постачальників значно відрізняються, що дозволяє економити сімейний бюджет на комунальні послуги.


Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг змінила порядок оплати доставки газу. Тому з 1 січня 2020 послуги доставки виключені із загальної платіжки за газ. Тепер продаж газу і його транспортування здійснюють різні компанії. Тому квитанції за газ і його доставку оплачуються окремо. Гроші за газ отримує постачальник газу, а за доставку — газорозподільна компанія. Це дві різні компанії. Дві компанії — дві платіжки.


Як змінити постачальника газу?

Вибрати нового постачальника можна онлайн в будь-який час. Для цього скористайтеся онлайн-калькулятором Polis.ua, який розрахує вашу особисту економію і запропонує варіанти набагато вигідніше чинних.


Вкажіть середньомісячне споживання газу і ціну 1 куба м природного газу. Якщо ви не знаєте вартість 1 куба, тоді виберіть своє місто, чинного постачальника і сервіс прорахує вигоду. Далі оберіть нового постачальника і відповідний пакет, заповніть анкету і чекайте дзвінка менеджера.


Яка процедура переоформлення постачальника?

Під час дзвінка онлайн-менеджер докладно пояснить етапи необхідні для переоформлення. З документів потрібний EIC-код від Облгаза. Обов’язково потрібно переглянути минулий договір на предмет умов і термінів розірвання, а також штрафних санкцій у разі припинення дії договору.


Процес при дотриманні всіх умов займе до 21 дня з дати отримання наявним постачальником повідомлення споживача про його намір змінити постачальника.


Що таке EIC-код?

Це «персональний код» об’єкта газопостачання, що містить 16 символів, який видається Облгазом. Знайти його можна в особистому кабінеті поточного постачальника або зателефонувати на гарячу лінію поточної газорозподільної або газопостачальної компанії, а також в договорі на постачання газу або в платіжці за розподіл або постачання газу.


Виглядає документ таким чином:



Чи зберігаються субсидія і пільги?

Так звісно. Зміна постачальника природного газу ніяк не впливає на скасування субсидії згідно з чинним законодавством України.


Єдине, для продовження дії субсидії або пільги потрібно сповістити Управління соціального захисту населення, яке знаходиться в населеному пункті, де проживає споживач і куди поставляється газ. З собою необхідно мати паспорт та ІПН. Працівники Управління соціального захисту населення надають зразок необхідного заяви на місці.



Навіщо міняти постачальника газу?

Звістка про те, що населення може вибирати та змінювати постачальників газу було не дуже гучним, тому деякі люди дотепер не чули про цю можливість. А той, хто чув — не сильно зацікавився, бо побоявся погіршення становища і додаткових проблем. Згідно з опитуванням, з 6% українців, які заявили, що хочуть змінити постачальника, тільки 4% підтвердили свій намір зробити це, дізнавшись за спрощену схемою.


Основні причини чому 4% підтвердили своє бажання переоформити постачальника

  • Пропозиція більш якісного газу (66%)
  • Більш низька ціна газу (73% від кількості користувачів)
  • Безкоштовне обслуговування газового обладнання (62%)
  • Небажання платити за доставку газу (30%).

Багато нечесних компаній поширили міфи про переваги зміни постачальника. Насправді тільки перший пункт відповідає реальності — ціна і правда буде нижче. Але, на жаль, за якість газу, як і за його доставлення відповідальність несуть оператори газорозподільних мереж (облгази).


Щоб переконатися в тому, що зміна постачальника газу дозволить заощадити кошти, рекомендуємо спробувати для початку порівняти власний тариф з тарифами інших компаній. Сервіс Polis.ua допоможе швидко і зручно перейти до нової газової компанії.


    1261

    Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

    Останні публікації

    Все в одному!

    Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

    iphone
    iphone