Змінити постачальника газу: як, де і навіщо

author's photo

Ведмеденко Марія

939

Український ринок газу йде від монопольної політики. З 1 серпня кожен побутовий споживач газу може вибирати постачальника і перейти до нього на обслуговування. Таким чином держава створює конкуренцію в цінах і якості послуг у цій сфері.


Чому це вигідно приватним особам?

Дві основні причини — це ціна та умови договору. Компанії пропонують різні вартості газу і тарифи. Вивчивши це питання можна значно заощадити сімейний бюджет.


Де знайти компанії постачальників газу?

Можна самостійно шукати в інтернеті, гуглити та збирати інформацію. Необхідно порахувати й порівняти всі варіанти, а вже потім вирішити, що ж вигідніше. Багато клієнтів створюють чати, де обговорюють і підказують свій досвід в пошуку компаній. Погодьтеся, цей спосіб наскільки складний, що простіше залишити все як є.


Або скористатися Загальнодержавним сервісом вибору постачальника газу, де все зробили за вас. Для того, щоб подивитися ціни, потрібно тільки вказати середньомісячне споживання газу і ціну за 1 куб природного газу. Онлайн-калькулятор підбере найкращі пропозиції і порівняє ціни з поточним постачальником.


Як перейти до нового постачальника газу?


  1. Виберіть нового постачальника газу.
  2. Заповніть просту заявку.
  3. Чекайте — найближчим часом з вами зв’яжеться менеджер і пояснити що робити далі.

Сама процедура переходу полягає в подачі заяви-приєднання з ЕІС-кодом до нового постачальника. Це можна зробити як на сайті нового постачальника, так і надіслати йому скановану або сфотографовану копію заяви електронною поштою.



Також потрібно буде підготувати такі документи:


  • документи, якими визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення);
  • паспорт і ІПН
  • інші папери, про які додатково повідомить менеджер.

Постачання нового газу почнеться вже через 20 днів, однак конкуренція змушує організації реагувати швидше.


Протягом 6 тижнів попередній постачальник надішле рахунок, який потрібно оплатити. На це дається 10 днів з моменту його отримання.


Перед зміною постачальника перевірте умови свого попереднього договору: який термін дається на повідомлення про подальше розірвання, а також на наявність штрафних санкцій в разі припинення дії договору.


Чи важливо новому постачальнику наявність боргів у клієнта?

І так і ні. Для укладення нового договору довідка про відсутність боргу не потрібна. Угода про постачання газу з попередньою газовою компанією розривається автоматично з моменту укладення угоди з новою.


Але новий постачальник може відмовити в укладенні договору якщо є борги перед старим постачальником. В той самий час їх наявність більше не є перешкодою для процедури зміни постачальника. Якщо клієнт визнає борги, їх потрібно буде сплатити або реструктурувати.


Чи потрібно міняти труби?

Ні, прокладати нові труби не потрібно. Трубами займаються не газопостачальні компанії, а оператори газорозподільних мереж — облгази. Змінити облгаз не можна, тобто труба одна, а використовувати її для постачання газу можуть сотні постачальників.


Щоб зрозуміти, чи вигідно вам змінити постачальника, потрібно прорахувати скільки газу ви споживаєте, за яким тарифом і порівняти з пропонованими варіантами. Сервіс допоможе прорахувати індивідуальну вигоду і підібрати кращі тарифи.


    939

    Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

    Останні публікації

    Все в одному!

    Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

    iphone
    iphone