Чи варто придбати ДЦВ та скільки воно коштує?

author's photo

Ведмеденко Марія

2045

Автомобілісти дуже часто намагаються заощадити на страхуванні машини, тому купують ОСЦПВ за вигідною ціною і забувають про цю формальності на рік. Зазвичай так відбувається до моменту поки водій не потрапить в аварійну ситуацію, або у знайомих не відбудеться подібна ситуація. ДТП розкриє безліч проблем, якщо у водія оформлено ОСЦПВ в сумнівній страховій компанії або збиток становить більше, ніж стандартне покриття автоцивілки. Як обрати правильну страхову компанію читайте докладніше в статті. Але що робити з обмеженим лімітом покриття ОСЦПВ і як запобігти можливим проблемам?


  1. Що таке ДЦВ?
  2. Навіщо додатково до ОСЦПВ оформляти ДЦВ?
  3. Як виплачується компенсація за ДЦВ?
  4. Що потрібно знати про ДЦВ?
  5. Скільки коштує ДЦВ?
  6. Де і як оформити ДЦВ?

Отже, уявімо ситуацію, що водій, придбав стандартний страховий поліс ОСЦПВ. Раптово через ожеледицю він не зміг впоратися з керуванням і пошкодив чужий автомобіль BMW. Винуватець ДТП звернувся у свою страхову компанію, де страховий експерт сказав, що збиток оцінений в 160 000 грн. Страхова компанія, згідно з максимальним лімітом ОСЦПВ клієнта, виплатить 100 000 грн. Решту 60 000 грн винуватець аварії повинен виплатити потерпілому власнику BMW самостійно. У цій ситуації проблему б вирішило добровільне страхування цивільної відповідальності, яке автомобіліст оформив би заздалегідь.


Що таке ДЦВ?

ДЦВ — це добровільне страхування, яке розширює ліміт відповідальності водія від 50 000 грн до 1 000 000 грн. Оформити ДЦВ можна тільки якщо ви купуєте або придбали чинне ОСЦПВ. Водій самостійно може обирати ліміт виплати без вибору франшизи.


Навіщо додатково до ОСЦПВ оформляти ДЦВ?

Основна функція ДЦВ — це виплатити компенсацію, яка не змогла покрити автоцивілка. Закон України зобов’язує всіх водіїв оформляти ОСЦПВ, а за його відсутність передбачений штраф. Максимальне покриття витрат по автоцивілці на одного водія становить 130 000 грн, а на виплату компенсації в разі шкоди життю і здоров’ю потерпілим — 260 000 грн незалежно від кількості потерпілих. Страхова компанія зобов’язується виплатити збиток в межах встановленого ліміту. Практика показує, що більш ніж в 40% випадків водієві транспортного засобу недостатньо коштів по автоцивілці для покриття витрат. Тоді виручає додаткове страхування цивільної відповідальності.


Таким чином, водій страхується від можливості доплачувати кошти з власної кишені при виникненні ДТП. Всю відповідальність на себе бере страхова компанія.


Як виплачується компенсація за ДЦВ?

Компенсація відбувається в кілька етапів. Спочатку відбувається відшкодування по полісу автоцивілки в межах встановленої суми. Якщо недостатньо коштів за страховим договором ОСЦПВ, тоді страхова компанія погашає залишок коштів за договором ДЦВ. Процес триває до 20 днів з моменту надання страхової компанії потрібних документів.


Що потрібно знати про ДЦВ?

  • Оскільки ДЦВ оформляється як додаток до поліса ОСЦПВ, то страховка не може діяти довше, ніж ОСЦПВ. Термін дії ДЦВ становить до 1 року, тому купувати страховку краще одночасно з автоцивілкою. Але можливо й окремо докупити ДЦВ навіть в іншій страховій компанії.
  • Страхування ДЦВ, як і ОСЦПВ, діє на будь-якого водія, який законно керує транспортним засобом.
  • ДЦВ не має франшизи, а ліміти відповідальності можна вибрати самостійно. Страхова сума додаткового покриття: 50 000 грн, 100 000 грн, 150 000 грн, 200 000 грн, 500 000 грн і 1 000 000 грн.

Скільки коштує ДЦВ?

Вартість добровільного страхування цивільної відповідальності залежить від ліміту виплати, технічних характеристик автомобіля, терміну дії договору та додаткових послуг.


Наприклад, вартість ДЦВ від СК Credo:


  • 50 000 грн коштує 260 гривень.
  • 300 000 грн коштує 360 гривень.
  • 500 000 грн коштує 500 гривень.
  • 1 000 000 грн коштує 750 гривень.

Де і як оформити ДЦВ?

Polis.ua допоможе підібрати вигідну страховку з кращими умовами за кілька кліків.


1. Перейдіть в особистий кабінет.



2. Біля чинного договору ОСЦПВ буде кнопка «Створити договір ДЦВ». Натисніть на кнопку, виберіть страхову компанію і ліміт.



3. Після вибору ДЦВ сплатіть страховий поліс в LiqPay.



Для оформлення ДЦВ знадобиться всього 3 кліки. Після покупки страховий поліс буде відправлений на пошту і з’явиться в особистому кабінеті користувача. Подбайте про свою фінансову безпеку заздалегідь. Polis.ua допомагає витратити на оформлення і виборі за 5 хвилин.


2045

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone