Чи вигідно сьогодні купувати "битки"?

author's photo

Ведмеденко Марія

2155

Останнім часом в нашу країну все частіше завозять старі автомобілі з США, так звані “битки”.


Автомобільний ринок США дуже місткий. За обсягами продажів нових автомобілів США займають міцне друге місце у світі після Китаю. Так само як нових, в США продається величезна кількість старих автомобілів. Американський ринок навіть перенасичений пропозиціями старих машин. Особливо їх багато в невеликих містах. Там люди можуть собі дозволити міняти машину через 3-5 років експлуатації. У багатьох сім’ях по кілька штук, і ставлення до них простіше, ніж скажімо в Європі. Якщо трапляється навіть незначне пошкодження, то власники з легкістю розлучаються зі своїми автомобілями. Оскільки всі автомобілі в США застраховані та це реально працює, то власники без проблем і тяганини отримують необхідну суму для ремонту свого авто або можуть передати через страхову компанію автомобіль для реалізації через аукціон.


На вторинний ринок можуть потрапити прекрасні екземпляри. Хто стикався з американським виробництвом, знає їх якість, надійність, довговічність.


Машини, які потрапляють в ДТП, в Америці зазвичай не ремонтують, в силу їх законодавства і роботи СТО. Автомобілі, через страхові компанії, потрапляють на аукціони. Приблизно по 18 млн автотранспортних засобів продають страхові аукціони.


Аукціони Америки

Найзнаменитіші аукціони Америки: Copart, IAAI і Manheim.


  • Аукціон Copart – один з найпопулярніших. Доступ до нього є як у приватних осіб, так і у дилерів.
  • Аукціон IAAI – найнадійніший в США. Там продають авто тільки юридичним особам, які мають ліцензію. Доступ мають дилери, банківські працівники, особи не молодше 18 років. Такими є вимоги федеральних законів, нормативних актів і законів штатів. На більшість аукціонів IAAI можна запрошувати гостей. Супроводжує їх зареєстрований користувач. Гості можуть бути присутніми, але робити ставки, і здійснювати покупки не можуть.
  • Аукціон Manheim продає авто без пошкоджень. Він працює в основному на ринок США.

Онлайн-аукціони проводить Copart. Все відбувається в реальному часі. Ви вибираєте авто, натискаєте кнопку і з’являється вартість – Ви пропонуєте свою. Якщо протягом 10 секунд ніхто не запропонує більшу суму – у Ваш особистий кабінет йде авто.


Схема купівлі машини офлайн

Ціну за машину пропонують всі зацікавлені особи. Обирається сума на один крок більше, ніж запропонував попередній учасник. Авто потрапляє в особистий кабінет. Оплатити треба протягом 2 днів. Якщо цього не зробити, то штраф за прострочення – 50 доларів за затримку платежу і 25 доларів за кожну добу.


Як тільки майданчик отримає грошовий переказ, автомобіль буде виданий агентам, які передадуть авто в порт. Там машина буде чекати близько 2 тижнів. Плисти буде приблизно 6-7 тижнів. За тиждень до прибуття потрібно оплатити транспортування. Потім роботу брокерів, експедиторів, які займуться оформленням документів. Після потрібно займатися сертифікацією і розмитненням.


Після проходження всіх етапів доставлення, вартість машини збільшується майже в три рази. Так що купити хорошу машину за невеликі гроші не вийде.


Автомобіль можна купити та доставити із США самостійно або через посередників.


Через те, що вибрати та привезти самому автомобіль непросто, то для цього краще підшукати компанію з ліцензією або людину, що проживає в Америці, яка допоможе з вибором і покупкою.


Що важливо знати перед покупкою авто з Америки

У кожній історії з вибором авто є зворотні сторони медалі, і не дуже приємні.Побачивши на страховому аукціоні злегка бите авто, не поспішайте віддавати гроші. Не вірте низькими цінами на практично ціле авто з маленьким пробігом.


  • Машини від люксових до бюджетних марок можуть замінити на так звані “ляльки”, які насправді сильно биті. Їх злегка рихтують і повторно виставляють на торги.
  • Чимало у нас на вторинному ринку зустрічається так званих “потопельників”. Вони продаються начебто як з робочим двигуном, електронікою, а в процесі експлуатації досить швидко виходять з ладу і вимагають дорогого ремонту.
  • Часто в порт прибуває автомобіль без оригінальних ключів або може бути тільки один ключ. Це може викликати непередбачені витрати на покупку і перепрошивку нових ключів.
  • Звертайте увагу на документи автомобіля. Неприпустимо якщо вони видані в одному штаті, а продається машина в іншому. Це може говорити про арешт, викрадення або про неправдивих даних про машину.

Якщо машина продавалася в США через аукціони, то скориставшись VIN-кодом, через систему Carfax можна за 30 хвилин дізнатися всю історію автомобіля. Коштувати це буде близько 15 доларів. Можна просто вбити VIN номер в інтернет-пошуковик і на різних сайтах Ви побачите повну інформацію про автомобіль з фотографіями пошкоджень.


Чи вигідно купувати старий автомобіль з США?

І так і ні.


Так, дійсно, можна на аукціоні знайти не сильно пошкоджений автомобіль, але слід враховувати, що на такий автомобіль буде чимало охочих в Україні та в інших країнах. Тому, коли почнуться торги, то ціна підніметься. І покупка вже не здасться такою вигідною.


Крім того, при навіть найвигіднішому розкладі в Вашу користь, завжди при отриманні будуть які-небудь додаткові витрати: діагностика, якийсь ремонт, перепрошивка комп’ютера, навігаційної системи й так далі.


Якщо Ви самі займаєтеся покупкою, доставкою, сертифікацією, розмитненням, то на це піде час і нерви. Якщо довірити все посередникам, то на це підуть додаткові гроші.



Найнеприємніший момент – купити автомобіль, який раніше був серйозно пошкоджений, а перед аукціоном частково відновлений і виставлений як автомобіль з невеликими ушкодженнями.


Останні кілька років бізнес з продажу “битків” з США сильно розвинувся, пропозицій таких автомобілів, які вже в Україні дуже багато. Часто це престижні марки з невеликим пробігом. Спокуса володіти дорогим, престижним автомобілем велике, але треба враховувати всі можливі наслідки у вигляді дорогих ремонтів і техобслуговування.


Навіть якщо Ви повністю знайомі з ушкодженнями автомобіля, який хочете купити, варто з’ясувати як же саме цей автомобіль ремонтувався. Були встановлені нові запчастини, що були у користуванні, або вони відновлювалися на СТО кустарним способом. Дуже дороги оригінальні системи безпеки: подушки безпеки, ремені безпеки, електронні модулі. Часто їх замінюють або на “обманки”, або якось відновлюють. Гарантувати правильне спрацьовування таких систем в аварійних ситуаціях ніхто не може. А це безпека, життя та здоров’я водія та пасажирів.


Також важливо, що вартість таких автомобілів на вторинному ринку набагато нижче, ніж тих, що завезені офіційно через дилерські мережі новими.


2155

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone