Як оплатити штраф на Polis.ua?

author's photo

Ведмеденко Марія

1944

З впровадженням камер фото- і відеофіксації кількість штрафів ПДР в Україні збільшилася в кілька разів. Міська ініціатива платних парковок і контроль за правильністю паркування автомобілів також змушує регулярно перевіряти наявність штрафів. Які штрафи і як можна перевіряти та сплачувати на Polis.ua?


Які штрафи можна перевірити і оплатити на Polis.ua?

  • штрафи ПДР, які зафіксовані камерою автофіксації
  • штрафи ПДР, які виписав патрульний поліції
  • штрафи за порушення правил паркування

Як перевіряти наявність штрафів?

Головна помилка багатьох порушників – це стереотип про те, що стежити за наявністю штрафів не потрібно, мовляв, якщо що, то лист або повідомлення прийде саме. Але, диджиталізація і перехід в онлайн-систему з одного боку значно спростив процедуру отримання постанови, а з іншого – переклав відповідальність з патрульної поліції на самого автомобіліста. Якщо водій не потурбується про оплату штрафу, то після 15 денного періоду очікування, постанова відправляється у виконавчу комісію. Штраф подвоїться і надалі, буде нараховуватися пеня. Сам порушник може дізнатися про штраф тільки коли банківські карти будуть заблоковані, а на авто буде накладений арешт.


Дійсно, лист-постанова відправляється на адресу власника машини. Часто лист так і не доходить до адресата – втрачається, або людина змінює місце проживання. Найнадійніший спосіб переконатися у відсутності штрафу – перевірити на Polis.ua.


Перевірка можлива за:


  • посвідченням водія
  • технічним паспортом
  • ІПН

Виберіть зручний варіант і вкажіть необхідні дані в графах. Сервіс перевірить базу Патрульної поліції та покаже неоплачені штрафи.


Як оплатити штраф ПДР?

Оплата на Polis.ua в 3 етапи:


  1. У розділі “Оплата штрафів” вкажіть серію і номер постанови.
  2. Вкажіть ПІБ, зазначене в постанові.
  3. Введіть електронну адресу, на яку хочете отримати квитанцію.

Штраф буде автоматично погашений в базі Патрульної поліції. Кошти будуть перераховані на рахунок Державної скарбниці України протягом одного банківського дня, а на електронну адресу моментально вирушає квитанція про оплату.


Про паркувальні штрафи

На Polis.ua доступна перевірка тільки паперових штрафів і штрафів автофіксації. Реєстру за паркувальними штрафами наразі немає (тільки за номером постанови).


Оплата паркувальних штрафів на Polis.ua здійснюється поки що за кількома містами України: Дніпро, Одеса, Запоріжжя та Харків. Якщо порушення було зафіксовано в іншому місті, то успішність оплати та погашення краще уточнювати в парк-сервісі вашого міста.



Постанова vs протокол про адміністративне правопорушення

Залежно від порушення, водієві виписується або протокол про адміністративне правопорушення, або постанова про штраф.


Протокол про порушення ПДР оформляється в разі керування транспортним засобом в нетверезому стані, порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження інших авто, відмова від огляду на предмет сп’яніння та ін. На підставі судового рішення водієві видається рахунок, куди необхідно перерахувати кошти.


Постанова – це документ, який поліцейський виносить при виявленні порушення ПДР. У ньому вже міститься рішення у справі. Тому постанови про штраф, на відміну від протоколів, потрапляють до Єдиного реєстру та їх можна оплачувати на Polis.ua.


1944

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone