ГБО: яке обрати і як зареєструвати у 2021 році

author's photo

Ведмеденко Марія

2006

Ціни на бензин постійно зростають. Цей факт багатьох водіїв підштовхує на встановлення газобалонного обладнання. Особливо над цим замислюються ті, у кого великі пробіги або автомобіль з великою витратою палива.


Навіщо потрібно ГБО

При експлуатації автомобіля витрата газу на 11-15% більше, ніж витрата бензину. А якщо врахувати, що бензин дорожче газу приблизно у два рази, то перехід на інший вид палива окупиться вже через кілька місяців. Наскільки швидко – залежить від пробігу автомобіля і вартості газової установки. На більшість автомобілів ставлять газове обладнання, яке працює на пропан-бутанової суміші. Таке обладнання перевірено часом, надійно, безпечно і не так дорого.


Рідше встановлюється ГБО, що працює на метані.


У нашій країні багато передумов для експлуатації автомобіля з ГБО. Уздовж автотрас, в містах і селищах на АЗС можна заправитися не тільки бензином, а й газом. Газозаправних станцій відкривається досить багато – заповнити бак газом зовсім не проблема.


При установці ГБО газозаправна горловина автомобіля може розміщуватися в штатному заправному лючку, поруч з бензиновою горловиною. Простий варіант – це установка в задньому бампері авто.


Покоління ГБО

Зараз пропонують установку ГБО різних поколінь.


Наприклад, перше і друге покоління ГБО зазвичай встановлюють на карбюраторні автомобілі.


Четверте, п’яте і шосте – підходить для автомобілів з інжекторною системою впорскування та для автомобілів з безпосереднім уприскуванням.


На що звернути увагу при виборі ГБО

  1. При виборі ГБО важливо знати, чи підходить дане обладнання на Вашу модель, чи передбачені виробником всі необхідні програми для правильного налаштування роботи двигуна Вашої моделі автомобіля на цьому обладнанні.

  1. Перед установкою ГБО потрібно вирішити, який вид газового балона використовувати. Їх два: тороїдальний і циліндричний.

  • Тороїдальний балон ставлять, якщо Ви використовуєте авто здебільшого у міських умовах. Він займає місце запасного колеса, а запасне колесо можна в крайньому разі не возити з собою. У місті знайти шиномонтаж, не проблема. Звичайно можна залишати запаску просто в багажнику.
  • Якщо Ви експлуатуєте автомобіль здебільшого по трасі, то краще запасне колесо мати з собою, а балон поставити циліндричної форми, оскільки він ставиться зазвичай за задніми сидіннями та місце запасного колеса не займає.

3. Велика незручність полягає неможливості нормально розкласти задні сидіння.


4. Для безпечної заправки газу не можна економити на мультиклапані. Він відповідає за контроль подачі газу всередину балона при заправці. Він не дасть наповнити балон більше, ніж на 80%. Неповний бак потрібен, щоб зберегти простір в разі розширення газу при нагріванні бака, наприклад на сонце.


5. Важливим елементом для довговічної і якісної роботи ГБО є форсунки для вприскування газового палива. Вони врізаються поруч з бензиновими форсунками у впускний колектор. Блок управління ГБО визначає момент відкриття і закриття газових форсунок. Перехід з бензину на газ і назад проходить в автоматичному режимі. На газ автомобіль переходить, як тільки редуктор розігріється до потрібної температури.


Річ у тому, що газ по магістралі подається в рідкому вигляді, і саме у редукторі відбувається його розпорошення. У цей момент за законами фізики він сильно охолоджується. А пропан-бутан в холодному стані погано запалюється. Для цього редуктор підключається до штатної системи охолодження автомобіля і як тільки охолоджуюча рідина, а відповідно і газовий редуктор, прогріється до потрібної температури, відбувається перемикання бензинових форсунок на газові. Тобто запускається двигун тільки на бензині!


ГБО четвертого і п’ятого покоління

Зараз найбільш популярне ГБО – четвертого і п’ятого поколінь. Головна відмінність ГБО п’ятого покоління – це використання газу в рідкому вигляді, замість газоподібного.


Це дозволяє підняти тиск в газовій магістралі до 16 атмосфер. Запуск мотора став можливий відразу на газі.


Тобто газовий редуктор не потрібен. Але ГБО п’ятого покоління чутливе до якості палива. Газ у двигун потрапляє за допомогою паливної помпа, який в разі ламання вимагає дорогого ремонту.


ГБО шостого покоління

Найдосконаліша і найдорожча система ГБО – шостого покоління.


Розробникам вдалося позбутися і від редуктора і від газових форсунок. Газ подається з балона під тиском в рідкому вигляді спеціальним насосом, потім в спеціальному блоці узгодження, який встановлений на бензинової магістралі, відбувається перемикання подачі бензину на газ і назад. Тобто через штатні форсунки двигуна впорскується або бензин або рідкий газ. Це дозволило практично вирівняти витрата бензину і газу без втрати потужності! При цьому втручання в електронну систему автомобіля мінімально.


Головним мінусом такого ГБО є його ціна – понад 2000 євро. Кілька дорогих насосів високого тиску чутливі до якості газу. Ремонт і обслуговування їх теж дороге.


Процедура узаконення ГБО на авто

З 19 грудня 2019 року український ринок ГБО знаходиться в стані нерозуміння процедури реєстрації ГБО, оскільки було зупинено дію актів технічної експертизи щодо відповідності конструкцій і технічного стану переобладнаного транспортного засобу вимогам дорожнього руху.


Простими словами, ті документи, які раніше дозволяли безперешкодно вписати ГБО в техпаспорт в будь-якому Сервісному центрі МВС України сьогодні не приймаються.


Після установки газобалонного обладнання потрібно його зареєструвати, слідуючи з постановою КМУ №607 від 21.07.2010 р “Про затвердження Порядку переобладнання транспортних засобів”.


Список необхідних документів:

  • Паспорт
  • Ідентифікаційний код
  • Акт прийняття-передання авто (дає СТО, що встановлює ГБО)
  • Свідоцтво про погодження конструкції (видає СТО)
  • Сертифікат відповідності – видає спеціальна організація (актуальний список чинних організацій на сайті mtu.gov.ua)
  • Автомобіль з встановленим ГБО.

Документи діють 10 днів, протягом яких власник повинен перереєструвати автомобіль.


    2006

    Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

    Останні публікації

    Все в одному!

    Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

    iphone
    iphone