Що робити якщо заблокували рахунок за штрафи ПДР?

author's photo

Ведмеденко Марія

4742

Українські водії часто стикаються з ситуацією, коли на рахунки несподівано накладаються арешти через штраф ПДР, який порушник вже сплатив або навіть не знав про його існування. Блокування платіжної картки може супроводжуватися і затриманням авто на штрафмайданчику. Потрапити в подібну ситуацію може кожен автомобіліст. Чому так відбувається і як уникнути неприємностей?


  1. Заблокували банківський рахунок, але штраф ПДР був оплачений
  2. Заблокували рахунок за штраф ПДР, про який водій не знав
  3. Як переконатися, що штраф погашений?
  4. Скільки є часу, щоб погасити штраф і справу не передали до виконавчої служби?
  5. Що робити, якщо виявили заблокований рахунок через штрафи?
  6. Як уникнути арешту рахунків через штрафи ПДР?

Заблокували банківський рахунок, але штраф ПДР був оплачений

Найчастіше причиною арешту рахунку стає некоректно вказане призначення платежу при оплаті штрафу ПДР. Помилитися може касир банку в графі номера або серії постанови, якщо штраф оплачується в найближчому банківському відділенні. Такої ж помилки може допустити й сам водій при онлайн-оплаті, якщо неправильно вкаже номер розрахункового рахунку, призначення платежу, номер постанови або інші дані.


Заблокували рахунок за штраф ПДР, про який водій не знав

Такі випадки трапляються, якщо порушення зафіксував не співробітник поліції, а камери автоматичної фотовідеофіксації. Постанова має прийти листом за адресою реєстрації автомобіліста. Часто листи губляться, так і не дійшовши до адресата.


МВС зробило діджитал-революцію і надало доступ до даних реєстру адміністративних порушень для обміну інформацією з платіжними системами банків. Таким чином автомобілісти можуть перевіряти наявність штрафів в спеціальних сервісах. Повідомлення теж приходять в онлайн-форматі. Але на жаль, багато водіїв ігнорують необхідність перевірки штрафів ПДР, бувши впевненим, що їх повідомлять в разі чого.


Як переконатися, що штраф погашений?

Якщо ви оплачуєте штрафи ПДР за допомогою онлайн-сервісів, переконатися, що платіж коректно відправлений, можна перевіривши банківський рахунок. При виникненні помилки, гроші повернуться на карту або будуть знаходитися в “кошику”.


Polis.ua перераховує гроші на рахунки Державної скарбниці України протягом поточного операційного банківського дня, і автоматично погашає штраф в базі Патрульної поліції.


Скільки є часу, щоб погасити штраф і справу не передали до виконавчої служби?

Відповідно до Кодексу України штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через 15 днів з винесення йому постанови про накладення штрафу. Оскаржити постанову водій може не пізніше ніж через 10 днів.


Якщо автомобіліст отримав штраф від співробітника поліції, то перший день буде вважатися з моменту отримання постанови. Але якщо штраф був зафіксований камерами автоматичної відеофіксації, то термін відраховується з моменту вручення водієві за місцем проживання листи або його повернення в поштових установ.


Що робити, якщо виявили заблокований рахунок через штрафи?

Оплачувати штраф в банку або за допомогою онлайн-сервісів вже не має сенсу. Після передачі справи до виконавчої служби, номер постанови та реквізити стають неактуальними. Якщо ви спробуєте погасити штраф, коли виконавча служба ще не встигла завести діловодство – гроші повернуться на карту. Якщо санкції вже діють, то платіж не вийде провести.


Після отримання листа від виконавчої служби, або накладення арешту на рахунки необхідно зв’язатися з виконавчою службою за місцем реєстрації. Контакти працівників виконавчої служби можна знайти в додатку “Дія”.


В організації порушнику повідомлять яка відповідальність передбачена за примусове стягнення штрафу (початкова сума штрафу подвоюється і нараховується пеня). Співробітники видадуть автомобілісту нові реквізити та рахунки по активному діловодству. На цей рахунок необхідно буде перерахувати гроші у відділенні банку. Банк повинен видати квитанцію, яку потрібно віддати співробітникам виконавчої служби для зняття арешту. Протягом 2-4 днів після оплати штрафу, рахунки будуть розблоковані.


Як уникнути арешту рахунків через штрафи ПДР?

Головне – регулярно перевіряти наявність штрафів. Не варто сподіватися на повідомлення, листи та попередження. Швидко і зручно перевірити наявність штрафів можна на Polis.ua.


Сервіс пропонує 3 можливих варіантів перевірки:


  • за водійським посвідченням
  • за технічним паспортом
  • по ІПН

Уважно перевіряйте номер постанови, який вказуєте в спеціальній графі при оплаті штрафу. Онлайн-оплата в цьому випадку безпечніше, адже ви самі контролюєте правильність введених даних.



4742

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone