Шахрайство на ОЛХ

author's photo

Ведмеденко Марія

2601

Коли з’являються нові фінансові послуги, завжди знайдуться ті, хто захочуть обдурити систему і заробити на цьому. На цей раз мішенню стала безпечна ОЛХ-доставка. Уже з’явилися жертви, які втратили гроші, сподіваючись на захищеність сайту.


ОЛХ-доставка — це зручний спосіб купівлі-продажу, схожий на накладений платіж. Покупець оплачує товар тільки після огляду в «Новій Пошті», а вартість доставки бронюється з його банківської картки. Продавець не втратить нічого, якщо покупець не захоче забирати посилку або не прийде до відділення «Нової Пошти». Сервіс прорахував все, до дрібниць, але не розраховував на винахідливість шахраїв.


Отже, щоб зрозуміти схему обману, потрібно знати кожен етап процедури покупки-оплати-отримання товару.


  1. Людина вибирає товар і натискає «Купити з доставкою», вказує свої дані, куди відправити та банківську карту. Далі сума, яка включає доставку і вартість самого товару, резервується на карті покупця. Таким чином гроші не відразу приходять продавцеві, а ОЛХ виступає посередником, який зберігає гроші до моменту, поки покупець не забере товар з пошти.
  2. Продавець повинен підтвердити продаж товару і відправити продукт за сформованим накладної від ОЛХ.
  3. Покупець приходить на «Нову пошту», оглядає посилку, якщо все підходить, то забирає товар. Тільки в цьому випадку гроші автоматично відправляться до продавця.
  4. Якщо ж товар не підійде, тоді повна вартість продукту повернеться покупцеві.

Як можуть обдурити?

Схема шахрайства, в цьому випадку, розрахована на продавця. Ви продаєте річ і пише потенційний покупець. Він пропонує оплату через ОЛХ-доставку. Начебто нічого підозрілого до моменту, поки шахрай, нібито оформивши заявку, не відправить посилання для підтвердження отримання коштів.


Приходить смс з кодом, який потрібно вставити в форму, а далі вже відбувається списання коштів. Жертвам приходили повідомлення з номером телефону банку, куди потрібно було подзвонити, щоб підтвердити операцію. Якщо вчасно не звернути увагу, що гроші не зараховуються, а списуються з карти, можна втратити велику суму грошей.


Рекомендуємо бути дуже уважними та перевіряти інформацію, яка викликає підозру. Тільки сам ОЛХ може відправити оповіщення в особистий кабінет або електронну пошту.


    2601

    Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

    Останні публікації

    Все в одному!

    Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

    iphone
    iphone