Як оформляється Європротокол?

author's photo

Ведмеденко Марія

1908

Обов’язкове страхування цивільно- правової відповідальності водія через Інтернет (ОСЦПВ). Додаткова громадянська відповідальність.

ОСЦПВ в Україні- обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Воно забезпечує страховий захист майна та здоров’я потерпілих осіб в дорожньо-транспортній пригоді. Вартість страховки розраховується в залежності від типу транспортного засобу, об’єму двигуна, водійського стажу (маленький стаж – більше вартість страховки), місця реєстрації.


Обов’язкова страховка оформлюється на 12 місяців.


ОСЦПВ компенсує майнову або фізичну шкоду третім особам, які постраждали в дорожньо-транспортній пригоді.


Важливе правило для отримання відшкодування збитку по страховому випадку – це наявність в обох водіїв транспортних засобів чинних полісів ОСЦПВ.


Правила складання Європротоколу

  • Європротокол – бланкова форма документа, який призначений для повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду. Складається він на місці аварії водіями-учасниками ДТП.
  • Скласти загальне повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, можливі ушкодження можна тільки на потерпілого учасника аварії.
  • Не вийде скласти загальне повідомлення про ДТП по Європротоколу, якщо шкода заподіяна третій особі, крім двох учасників дорожньо-транспортної пригоди.
  • Ліміт відповідальності за загальним повідомленням про ДТП (Європротоколу) сьогодні становить 50 тисяч гривень.

Додаткова громадянська відповідальність

Розширити можливість страхування допоможе оформлення додаткової цивільно-правової відповідальності (ДЦВ). Вона дозволяє розширити страховий ліміт відповідальності до 1 млн гривень. ДЦВ гарантує повне звільнення від грошових витрат при виникненні ДТП в межах страхової суми в підписаному договорі. Оформляється окремо, але при цьому наявність ОСЦПВ обов’язково. Дія її не перевищує дату закінчення терміну поліса ОСЦПВ.


Додаткова громадянська відповідальність поширюється на будь-якого водія, який керує дорожньо-транспортним засобом на законних підставах.


Як оформити ОСАГО

Поліс ОСЦПВ можна придбати в страховій компанії або в агента зі страхування. Також оформити поліс можливо через інтернет, не виходячи з дому – онлайн. Оформлення онлайн має безліч переваг: оплата та отримання не виходячи з дому, автоматична реєстрація в базі МТСБУ, економія до 20% шляхом відсутності логістики та бланків. Отримують його на електронну пошту. Він має таку ж юридичну силу, як і традиційна версія.


Для оформлення поліса потрібні документи:


  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • паспорт / посвідчення водія або документ, що підтверджує право на пільгу
  • ІПН

Є категорія людей, згідно із законодавством України, звільнені від оформлення страхового поліса. Сюди входять:


  • учасники бойових дій;
  • інваліди 1 групи;
  • особи керують транспортним засобом, що належить особі з інвалідністю 1 групи, у його присутності.

50% знижку мають право отримати інваліди 2 групи, Чорнобильці 1 і 2 груп та пенсіонери. Такі водії повинні при собі мати відповідні підтверджувальні документи (посвідчення).



1908

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone