Як правильно і безпечно говорити по телефону за кермом

author's photo

Ведмеденко Марія

5161

Під час руху на автомобілі, згідно п.п.2.9.д ПДР, заборонено розмовляти по мобільному телефону.


Згідно з правилами дорожнього руху, керувати автомобілем і одночасно користуватися мобільним телефоном з використанням рук заборонено.
Згідно із законом потрібно використовувати спеціальні пристосування, які дозволяють вести розмови по телефону без допомоги рук. Які це можуть бути пристрої дивіться нижче в статті.


За порушення правил користування мобільними телефонами за кермом передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу (ч.2 ст.122 КпАП) – 425 грн. Постанова про накладення штрафу виноситься співробітником поліції на місці зупинки транспортного засобу. Якщо ж дії водія, що розмовляє по телефону під час руху автомобіля, привели до якихось наслідків для інших учасників дорожнього руху, то штраф становитиме вже 680 грн. або позбавлення права керування на строк від шести місяців до одного року (ч.4 ст.122 КпАП). В даному випадку співробітник поліції становить протокол, який передається до суду.



Після складання протоколу співробітник поліції вилучає посвідчення водія до рішення суду. Посвідчення водія зберігається в відділенні поліції, а водієві видається тимчасовий талон на право керування транспортним засобом.


Чому ж говорити мобільним телефоном під час руху небезпечно?

Річ у тому, що для перемикання уваги водія з дорожньої обстановки на телефон, потрібно досить велика мозкова активність, яка знижує увагу водія і створює небезпеку вчасно не зреагувати дорожню ситуацію, що змінилася. Найбільш актуально це в умовах складної дорожньої обстановки, під час складних погодних умов, в темний час доби. Особливо схильні до ризику втомлені або літні водії.


Були проведені дослідження, які показали, що використання телефону за кермом уповільнює реакцію на 3 секунди. За цей час машина може проїхати майже 50 метрів. Що може статися за цей час? Так що завгодно — від пішохода перебігала дорогу, до непоміченого маневру іншого учасника руху. Така неуважність може закінчитися аварією, в гіршому випадку — постраждають люди.


Як же тоді дозволено використовувати мобільний телефон за кермом?

  • Провідна гарнітура

Це звичайні навушники з мікрофоном. Щоб не натискати рукою прийом виклику, можна в налаштуваннях телефону зробити автовідповідь через необхідну кількість секунд і телефон сам відповість на дзвінок. При цьому використовувати руки не потрібно.


  • Режим гучного зв’язку

Якщо до телефону не підключена гарнітура, можна включити гучний зв’язок на телефоні, покласти його на панель машини і вести розмову.


  • Безпровідна гарнітура

Гарнітура і телефон з’єднуються по бездротовому каналу через Bluetooth при цьому телефон взагалі не потрібно брати в руки.


  • Багатофункціональна мультимедійна система автомобіля з підтримкою функції вільні руки (Bluetooth)

У багатьох сучасних авто можна підключити телефон до штатної мультимедійної системи. Для цього потрібно просто включити функцію Bluetooth на телефоні і зв’язати його з мультимедійною системою. Тоді для розмови використовується обладнання автомобіля: вбудований мікрофон і система динаміків автомобіля.


Як співробітники поліції можуть зафіксувати факт «неправильного» використання мобільного телефону?

  • Фото- і відеофіксація порушення, це послужить доказом порушення.
  • Показання свідків. Якщо водій потрапив в ДТП і перед зіткненням свідки помітили, як той казав по телефону, це може стати обтяжливою обставиною.

Як уникнути штрафу за користування телефоном за кермом і не створювати аварійні ситуації?

Щоб обидві руки були на кермі, використовуйте спеціальні пристрої для розмов телефоном без допомоги рук.
Зупиніться і поговоріть на узбіччі або стоянці.
Не забувайте, що розмова телефоном або відправлення повідомлень за кермом автомобіля, створює небезпеку як для Вас, так і для інших учасників дорожнього руху!


5161

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Останні публікації

Все в одному!

Встанови додаток POLIS.UA та отримай усі фінансові послуги у своєму смартфоні!

iphone
iphone